Team coaching

Management team(MT), directie(DT) en Raad van Toezicht(RvT)

Wat voor mij het meest beslissend was op dat moment van grote spanning was dat de medespelers van mijn team precies wisten hoe ze mij moesten helpen om mijn focus zo te sturen dat hij gericht werd op wat ik zelf wilde.

Het was ongelooflijk belangrijk dat wij allang van te voren erin geslaagd waren elkaar competent te maken.

Johan Olaf Koss

 

MT/DT/RvT coaching is bedoeld  voor management teams, directieteams en Raden van Toezicht die behoefte hebben aan  ondersteuning bij hun persoonlijke en teamontwikkeling. De coachvraag is bij MT/DT/RvT coaching in generieke zin gericht op transformatief leiderschap en  verbindend samenwerken. Tijdens de intake wordt de coachvraag specifiek gemaakt naar gerichte ontwikkeldoelen. Het  training wordt op maat afgestemd en ingericht. Dit vanuit het raamwerk  MT/DT/RvT coaching.

Transformatief leiderschap gaat over leiderschap gericht op het sturen en begeleiden van de transformatie van mensen en teams. Hiermee wordt bedoelt het komen tot een blijvende gedragsverandering van binnenuit, vanuit je werkelijke echte mens zijn zelf. Als team ben je hierbij in staat je eigen transformatie in te zetten als voorbeeld voor anderen. 

Verbindend samenwerken is een gevoel, mindset, gedrag en houding die gericht is om met elkaar te bewegen, met elkaar te ondernemen, met elkaar samen te werken met aan aanstekelijk doel voor ogen. Het werken vanuit kwalitatieve onderlinge en externe relaties staat voorop waarbij het benodigde capaciteiten en talenten  aanwezig zijn om persoonlijke, team en organisatie doelen te bereiken en de daarbij behorende resultaten te boeken(definitie Linda Gratton). De kracht van de onderlinge relaties is hierbij bepalend voor de kwaliteit van de samenwerking. 

‘Verbindend’ is een zaak van het hart die  gericht is om vanuit je ‘authentieke ik’, vanuit jouw intrinsieke betrokkenheid, samen te werken. Je geeft en krijgt vertrouwen, je bent oprecht begaan met het welzijn van de ander en je voelt compassie om met elkaar de verantwoordelijkheid te nemen. Je geeft aan elkaar en bouwt op elkaar! Je voelt je veilig om jezelf bloot te geven, onzekerheden te trotseren en meer risico’s te nemen dan wanneer je alleen bent. Je geeft om anderen en weet dat je wederzijds van elkaar afhankelijk bent. Je bent dankbaar voor  je rol en plaats in je groep: je Posse! Je schuwt de confrontatie, het conflict niet vanuit de intentie dat dit vroeg of laat bijdraagt aan de persoonlijke- en teamontwikkeling en bent hierbij in staat om vanuit compassie (ipv oordelen) naar je teamgenoten, naar anderen, te kijken.

View the embedded image gallery online at:
https://www.dehaas.nl/aanbod/team-coaching#sigProId29d12ddbe8

Inhoud

Het zevendaagse  MT/DT/RvT team coach traject  is er op gericht om als team jullie eigen transformatie aan te gaan en dit als voorbeeld, als fundament, in te zetten bij het sturen en begeleiden van de transformatie van anderen. Het traject is gebaseerd op het ‘emovement  transformatiemodel’ en de Slow gesprekscyclus. Het geeft vanuit vier invalshoeken aan hoe de transformatie van gedrag van binnenuit gestalte te geven. 

 1. Betrokken raken:
  Weet wat jou raakt, wat jij waardevol en belangrijk vindt. Dit vanuit een innerlijk weten en voelen, vanuit jou echte, authentieke zelf. Van hieruit de stap zetten naar het betrokken raken bij de ander, begaan zijn met de ander.
  kernwoorden: wederkerigheid, afhankelijkheid, gastvrijheid.
 2. Verbonden zijn:
  Vanuit je echte, authentieke zelf contact maken tussen je hoofd, hart, buik en handen. Dit door naar jezelf te luisteren en op jezelf te vertrouwen. Van hieruit de stap zetten naar het contact maken met de ander en het vertrouwen te voelen, te geven, iets voor de ander te doen, vanuit empathie.
  kernwoorden: afhankelijkheid, integriteit, onenigheid
 3. Kwetsbaar uiten:
  Vanuit (zelf)vertrouwen zie je jouw gevoelens, jouw behoeften en verlangens onder ogen. Je trotseert je gevoelens van schaamte, schuld en accepteert je ‘niet compleet zijn, je onzekerheden’. Je voelt je veilig om deze kwetsbaarheid te uiten, je echt zelf te laten zien: maskers, harnassen en schilden af(je ego). Je wijst hiermee anderen naar de krachtige betekenis van kwetsbaarheid.
  kernwoorden: integriteit, behoedzaamheid, nederigheid
 4. Ondernemend doen:
  Je gaat aan de slag met ander gedrag, met anders handelen. Je neemt  initiatieven, ziet kansen en loopt risico’s. Je neemt je verantwoordelijkheid en leert door te doen en te ervaren. Je bent trouw aan jezelf en voelt de dankbaarheid voor je transformatie proces en hebt compassie (medeleven niet medelijden) voor anderen.
  kernwoorden: behoedzaamheid, wederkerigheid, nieuwsgierigheid

Resultaat

Aan het einde van  het eerste deel van het traject, bestaande uit 2 sessies, zijn jullie je bewust van de betekenis van transformatief leiderschap(TL) en verbindend samenwerken(VS)en  zien het belang van TL en VS in relatie tot de beweging en transitie die jij en jouw organisatie doormaken. Je hebt inzicht gekregen in jullie eigen transformatie en zijn jullie bewust van wat er nodig is om zelf tot een blijvende gedrags- en handelingsverandering te komen en echt met elkaar samen te werken. Je hebt tijdens het traject hiermee geoefend en de effecten bij jezelf en anderen waargenomen. Na het tweede deel, 1 sessie, van het traject (dag 6 en 7) ben je in staat om te sturen en te begeleiden op het transformatieproces van anderen. Je hebt meer handelingsperspectieven en gedragsvormen om effectief op de transformatie te sturen en als team vervul je een inspirerende voorbeeldrol. Je bent er op gericht dat andere teams zelf, vanuit hun eigen innerlijke in beweging komen, hun eigen proces oppakken en daarbij echt verbindend gaan samenwerken: het vormen van Posses (Prof. Lynda Gratton, London Business School). Je bent in staat dit proces te begeleiden.

Opzet

Het eerste deel van het traject bestaat uit 2 sessies en staat in het teken van jullie teamtransformatie. Het tweede gedeelte bestaat uit 1 sessie en staat in het teken van sturen en begeleiden van de transformatie van de ander(en). Sessie 1 start met drie dagen aaneengesloten met twee overnachtingen. Hier starten we om 13.00 uur en eindigen we de derde dag om 13.00 uur. Sessie 2 volgt binnen één maand met twee dagen aaneengesloten met één overnachting. Hier starten we om 10.00 uur en eindigen we de tweede dag om 16.00 uur. Het tweede gedeelte vindt binnen enkele maanden plaats en bestaat per deel uit twee dagen aaneengesloten met één overnachting. Ook hier starten we om 10.00 uur en eindigen we de tweede dag om 16.00 uur. Het team bestaat uit maximaal 8 deelnemers. Data en locatie worden in overleg vastgesteld.

Afhankelijk van de samenstelling van MT/DT/RvT kan dit wijzigen(dit kan ook alsdan van invloed zijn op de invulling van het traject).  Er is veel aandacht voor (onderlinge) interactie, praktijksituaties, gericht oefenen en ruimte voor team- en persoonlijke vraagstukken en ontwikkeling. Iedere deelnemer heeft verder na afloop van het traject recht op een advies uur waarin zijn of haar persoonlijke ontwikkeling centraal staat. Voorafgaande aan het traject vullen de deelnemers de Slow Insights Survey in. Deze survey met 100 stellingen geeft inzicht in persoonlijke ontwikkel-belemmer-koester- en uitgangspunten. Door de 360gr feedback geeft de survey ook inzicht in het beeld dat anderen over deze punten hebben.

De training wordt begeleid door twee vaste trainers: Hans Heijnen en/of Christianne Nagel en/of Rijk Jurg en/of Corinne Vermeulen. Het is mogelijk dat er deels gewerkt wordt met een co-trainer en of een trainingsacteur. 

Indien je meer wilt weten en/of voor het maken van een afspraak en/of een prijsopgave, neem contact op via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of één van de coaches!